Het ommeland van Zwolle

DE STREEKPRODUCENTEN

ASPERGEBOERDERIJ
HET NIJENHUIS
Diffelen

Deze sfeervolle boerderij ligt in Diffelen in het schitterende Vechtdal-gebied en wordt als familiebedrijf gerund door Jan, Frieda en dochter Myrna. In 1986 ging het bedrijf van start met de teelt van asperges, wat veel voorbereiding en inzet vergt omdat het met name handwerk betreft. Het oogsten van de verse Vechtdal asperges is tussen april en juni en in die tijd kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Daarnaast is er ook een boerderijwinkel, een culinair paradijs waar je verse asperges, aardbeien en andere streekproducten kunt kopen.

DE REESTLANDHOEVE
Balkbrug

Een gepassioneerd familiebedrijf in Balkbrug. Deze wijngaard van 3,5 ha vind je in het idyllische Reestdal. In 2003 gingen hier de eerste wijnstokken de Reestdalse grond in. Kan dat in Nederland? Jazeker, de grond in Balkbrug zit bomvol ijzeroer, ideaal voor de druiventeelt, die geheel op natuurlijke wijze geproduceerd wordt. Naast wijngaard functioneert De Reestlandhoeve ook als zorghoeve. Mensen met zorgvragen krijgen hier de ruimte om onder begeleiding actief mee te doen aan de dagelijkse werkzaamheden op de wijngaard. En wist je dat er in de zomermaanden Beethoven, Mozart of Vivaldi door de wijngaard klinkt? De klassieke muziek draagt bij aan de beste conditie voor de druiven. Al wandelend langs de druiventakken zorgt dat voor een bijzonder geheel.Je kunt wandelend door de wijngaard, een rondleiding krijgen of genieten van een wijnproeverij.

Zelf op bezoek bij de producenten in het Vechtdal en het Reestdal? Hier vind je de samengestelde inspiratieroutes

TUINDERIJ VAN DER KOLK
Dalfsen

Eigenaar Ernie heeft het witte goud (en meer) in handen. Voor smakelijke asperges en diverse soorten zacht fruit moet je in het Vechtdal zijn. Hier worden de groentes op de meest milieuvriendelijke manier geteeld. Ernie: “ik tracht ernaar zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan”. Naast het witte goud wordt ook zacht fruit geteeld. Van deze verse producten worden nevenartikelen gemaakt. Fruit dat niet geschikt is voor de verkoop, wordt gebruikt voor jam, vruchtensaus, wijnen en likeuren. Vele restaurants en bakkerijen in de weide omgeving maken gebruik van het assortiment van Ernie. Slenter langs fruitbomen en struiken en zie zelf waar alles groeit en bloeit. Struin door de knusse boerderijwinkel die gevestigd is in de voormalige hooiberg waar volop verse groentes te verkrijgen zijn. Daarnaast zijn er rondleidingen mogelijk.

KOESAFARI ERVE VECHTDAL
Ommen

Het Vechtdal in Overijssel is geen Afrika en tóch kun je er op safari gaan. Koesafari, wel te verstaan. Langs één van de mooiste plekjes van de Overijsselse Vecht ligt Erve Vechtdal. Wellicht heb je hun ‘roundhouse’ al wel eens gespot of beklommen, de schuilplek voor de kudde brandrode runderen. In 2007 werd Simone’s droom werkelijkheid en kwam ze met het concept van de koesafari. Erve Vechtdal is een droomplek waar landbouw, recreatie, natuur en koelinair samenkomen. Simone neemt haar gasten mee in haar vintage Hanomag tractor met huifwagen op safari door het natuurgebied van Staatsbosbeheer. Ervaar de Overijsselse gastvrijheid en ga op avontuur in het Vechtdal!

BROUWERIJ AVEREEST
Dedemsvaart

Tussen de koperen ketels proef en beleef je de oorsprong van de streek bij de zelfstandige brouwerij in Dedemsvaart. Internationaal biersommelier en meesterbrouwer Hans Noorman, heeft met de start van de brouwerij in 2018, van zijn passie zijn werk kunnen maken. Elk biertje en elk etiket vertelt zijn eigen verhaal, waarbij humor en de link naar de streek de rode draad zijn. Het doel? Het Reestdal en het vroegere boerenleven weer onder de aandacht brengen met streekbieren. Hans kiest vol overgave voor zijn ambacht. Door de bevlogenheid en traditionele manier van bier bereiden, zorgen ze ervoor dat er zo min mogelijk smaak verloren gaat. In veel horecagelegenheden en speciaalwinkels in de omgeving zijn de bieren te verkrijgen. Ook geeft de brouwerij rondleidingen en proeverijen om het bier en de streek op de kaart te zetten.

KAASBOERDERIJ HEILEUVER
Dalmsholte

Een plek waar je kaas én kunst vindt. Koeien en koeienkunst kijken, vragen stellen aan de kaasboer(in), het kan allemaal in Dalmsholte! Al 40 jaar wordt er op Heileuver rauwmelkse boerenkaas gemaakt. Marinus Post en Joke van de Crommert zijn de trots eigenaren van boerderij De Heileuver. Ze zijn in het rijke bezit van een koppel koeien, een kaasmakerij, een boerderijwinkel en een heus schilderijenhuis. Binnen een straal van 20 meter gebeurt het allemaal: de koeien worden gemolken, in de kaasmakerij wordt de kaas geproduceerd, in het pakhuis rijpt de kaas en in de winkel wordt geproefd en gekocht. Behalve de kunst van het kaasmaken is er ook andere kunst te vinden op het erf. In het schilderijenhuis is een doorlopende expositie van eigen werk van Joke of andere kunstenaars. Tijdens een rondleiding en demonstratie kom je alles te weten, heel leerzaam en altijd inclusief een kaasje uit het vuistje.

THEEPLANTAGE SOMERWENDE
Rheeze

Thee verbouwen, het klinkt als en bedrijvigheid die je alleen in het verre Azië tegenkomt, maar niets is minder waar. Aan de Vecht ligt theeplantage De SomerWende. De Rheezerthee, een prachtig streekproduct waar door eigenaren Henk, Wilma en Natasja veel over te vertellen is. De SomerWende is de derde plek in Nederland waar thee wordt verbouwd en daarmee behoort het drietal tot de pioniers van de Nederlandse thee. In 2017 gingen ze van start met de aanleg van de plantage. Drie jaar later konden de eerste theeblaadjes geplukt worden en werd de ontwikkeling van een eigen Rheerzerthee een feit. Ontdek tijdens een rondleiding hoe de theeplant op Nederlandse bodem kan groeien en proef de pure smaak.

AMBACHTELIJKE VECHTDAL BROUWERIJ
Dalfsen

Een bierbrouwer in het Vechtdal? Daarvoor moet je in Dalfsen zijn. De bieren worden hier met zorg en ambacht gebrouwen. De liefde voor de regio vind je terug in het bier. Sinds 2015 is in de oude gymzaal van Dalfsen de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij gevestigd. De brouwerij levert niet alleen speciaalbieren, maar ook ruimte voor dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stefan Maats en Jos Verlaak, twee enthousiaste en nieuwsgierige bierliefhebbers, begonnen samen aan dit avontuur om hun liefde voor bier en maatschappelijke betrokkenheid te combineren. Met klinkende namen zoals Dalfs Blauw, Goed Goan, Dame van Dalfsen en Vechtdal Blond wordt duidelijk dat dit om een brouwerij in het Overijssel Vechtdal gaat. Maak kennis met het team van de brouwerij, laat je rondleiden langs de brouwketels en zie wat medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in de brouwerij doen.

ZUIVELBOEDERIJ DE WAARD
Balkbrug

Wat is er nu lekkerder dan een kom echte boerenyoghurt, –vla of kwark. Authentiek van smaak,een puur en eerlijk product met melk rechtstreeks van de koe. Voor (h)eerlijke zuivel moet je in het Reestdal zijn! In 2016 ging het bedrijf van start nadat er steeds meer vraag kwam naar boerenzuivel. Eigenaren Peter en Klara van den Bosch runnen in Balkbrug een melkveebedrijf, waar hun 130 koeien een groot deel van het jaar de lekkerste melk bij elkaar grazen. Peter is de boer en houdt zich bezig met de koeien, Klara maakt hiervan heerlijke zuivel. Je kunt de producten kopen in hun eigen streekwinkeltje en daarnaast is het bij vele lokale horeca en winkels verkrijgbaar. Ook kun je er voor verschillende arrangementen terecht in de landelijke ontvangstruimte. Kom het Reestdal proeven!

VECHTDAL HOOGLANDERS
Beerze

Een bijzonder gezicht: een kudde Schotse Hooglanders struinend door de natuurgebieden in het Vechtdal. Eerlijk en antibioticavrij vlees van Hollandse bodem, dat is waar Vechtdal Hooglanders voor staat. Dennis en Janneke Bremmer, trotse eigenaren van deze kudde Schotse Hooglanders. Momenteel zijn ze natuurbeheerder, vleesproducent én melkveehouder ineen. Toen ze jaren geleden ontdekten wat een bijzonder vlees deze natuurbeheerders opleverden, zijn ze zich, naast het boeren gaan richten op de verkoop van het vlees. De hooglanders hebben een prima leven in Beerze. Het hele jaar alle ruimte, snoepen van het heerlijke gras en de haren laten wapperen in de wind. En echt, dat proef je terug op je bord! En wil je nou eens wakker worden tussen het geloei van de koeien? Kom dan overnachten op het boerenerf.